Svet Paľkovej mladosti - Šteinhíbel, Michal, 1901-1988 (Mladé letá, 1985)
Hrdinu knižky Paľka možno poznáte z románika Za smidkou chleba. V ňom sa autor sústredil najmä na Paľkovu cestu na dolnozemský majer za prvým zárobkom. Svet Paľkovej mladosti je širším obrázkom vtedajších čias. Ožíva v ňom stará Bratislava a jej dnes blízučké vinohradnícke okolie. Vzdialenosti, ktoré poľahky prefrčí električka, za čias Paľkovej mladosti merali dostavníky a udychčané parné vláčiky. Rozhľadňa, z ktorej Paľko žasne nad okolím, bola sotva vyššia ako hociktorý panelák. A najväčší Paľkov sen? Dnes by ste ho skoro neuhádli. O to presnejšie budete vedieť porovnať, koľko sa zmenilo na svete od čias detstva vašich prastarých rodičov.