Formula osobnosti (Razgovor v pismach) - Levi, Vladimír Lvovič: 1938-; Linzbothová-Krupová, Elena: 1939-; Krížik, Ján: 1943-; Barica, Ján: 1928-2005 (Bratislava Smena, 1989)
V publikácii sa autor venuje závislosti psychiky od fyziológie ľudského tela, upozorňuje na súčasný nezdravý trend vzďaľovania sa človeka od prirodzeného spôsobu života a prihovára sa za jeho návrat k prírode. Poukazuje na dôležitosť pohybu, potrebu fyzicky zaťažovať organizmus, správne sa stravovať a využívať slnko, vodu, vzduch. Pre čitateľa bude iste zaujímavé sledovať bližší výklad techniky autogénneho tréningu a iných relaxačných prvkov pri liečení a prevencii chorôb, odstraňovaní trémy, strachu a nespavosti.
Výber z obsahu: Po sedení. Úbohé múdre telo. Povedz mi, čo ješ. Pandorina skrinka. Nočné konzílium. Nezmeškajte stretnutie so sebou.
Keywords: psychológia; psychológia osobnosti; osobnosť; vývin osobnosti; terapia; Levi, Vladimír Lvovič (ruský lekár, psychiater a spisovateľ. Rovnako sa venuje výtvarnému umeniu a hudbe. Je známy predovšetkým vďaka svojim popularizujícím knihám o psychológiu. * 18.11.1938 Moskva, Rusko -); formovanie osobnosti; tréma; strach; nespavosť; relaxácia; problémy psychické; príručky psychologické; Barica, Ján (slovenský spisovateľ literatúry faktu, prekladateľ, redaktor. Jeho dielo o priekopníkoch slovenskej vedy a techniky určené predovšetkým mladému čitateľovi Malý slovenský panteón vedy a techniky (2004) obsahuje 115 medailónov. * 28.12.1928 Solivar, Slovensko - 25.08.2005 Bratislava, Slovensko)