Nakoniec príde smrť : (Death comes as the end) - Christie, Agatha, 1890-1976 (Stopy, 1979)
Detektívny príbeh zo starého Egypta. Pred štyritisíc rokmi sa ľudia milovali a nenávideli takisto ako dnes, takisto si závideli moc a bohatstvo a vedeli sa preň zabíjať. Neexistovali síce policajní inšpektori a nikto neskúmal odtlačky prstov, Agatha Christie sa však bez týchto rekvizít zaobíde. Vyzná sa v psychológii a vie rovnako dobre brnknúť na citlivú stránku čitateľovi, ako do hĺbky vypracovať psychologickú motiváciu konania svojich postáv a majstrovsky pritom vykresliť atmosféru strachu, kde každý každého podozrieva a každý každého sa bojí. Takáto atmosféra panuje v rodine zádušného kňaza Imhotepa, ktorému umiera jeden člen rodiny za druhým a vždy to vyzerá ako nešťastná náhoda, prirodzená smrť alebo pomsta zo záhrobia...