Nakoniec príde smrť (Death comes as the end) - Christie, Agatha, 1890-1976; Kompiš, Bohumil; Hübel, František, 1934-1978 (Bratislava Mladé letá, 1979)
Detektívny príbeh zo starého Egypta. Pred štyritisíc rokmi sa ľudia milovali a nenávideli takisto ako dnes, takisto si závideli moc a bohatstvo a vedeli sa preň zabíjať. Neexistovali síce policajní inšpektori a nikto neskúmal odtlačky prstov, Agatha Christie sa však bez týchto rekvizít zaobíde. Vyzná sa v psychológii a vie rovnako dobre brnknúť na citlivú stránku čitateľovi, ako do hĺbky vypracovať psychologickú motiváciu konania svojich postáv a majstrovsky pritom vykresliť atmosféru strachu, kde každý každého podozrieva a každý každého sa bojí. Takáto atmosféra panuje v rodine zádušného kňaza Imhotepa, ktorému umiera jeden člen rodiny za druhým a vždy to vyzerá ako nešťastná náhoda, prirodzená smrť alebo pomsta zo záhrobia...
Keywords: romány autorské; spoločenské romány; kriminálne romány; detektívne romány; Christie, Agatha, písala aj pod pseudonymom Mary Westmacott (britská spisovateľka detektívnych románov, patrí medzi klasikov detektívneho žánru, 15.09.1890 Torquay, Devon, Spojené kráľovstvo - 12.01.1976 Wallingford, Oxfordshire, Spojené kráľovstvo); Hübel, František (slovenský ilustrátor, maliar. Nar. 1934 v Krásne nad Kysucou - 28.09.1978 v Bratislave); próza; anglická literatúra - texty