Kapitán : (The Captain) - Hartog, Jan de, 1914-2002 (Stopy, 1973)
V románe sledujeme vnútorné dospievanie mladého absolventa námornej akadémie, ktorého začiatkom II. svetovej vojny urobia kapitánom obrovskej zaoceánskej vlečnej lode. Martinus Harinxma musí veľa prežiť a veľmi veľa pochopiť, kým sa z neho stane ozajstný kapitán. Musí prejsť peklom vojny a na vlastnej koži poznať pocity a skúsenosti iných, aby sa z neho stal skutočný muž a človek. Harinxma nie je romantický hrdina, ktorý vždy a za každých okolností koná správne. Je to hlboko cítiaci a mysliaci človek a nič ľudské mu nie je cudzie. Pozná strach, obavy, zlosť i zúfalstvo, ale uvedomuje si svoju zodpovednosť za osudy iných a usiluje sa čo najlepšie splniť svoju povinnosť.