Hudba domova: Akordy z básnickej tvorby - Lukáč, Emil Boleslav, 1900-1979 (Kmeň, 1965)
Ukážka: BÁSNIK: Z hmly narodiť sa, do hmly zapadnúť, ranami liečiť, ťať vo vlastnú hruď, roztočiť vášňami, až zžeravejú, prikladať chladnú oceľ, kde sa smejú. Na ostrí hrotov kankán tancovať, do vatier dúchať, ľúbať inovať, vždy drať sa proti prúdu dravou riekou, tak urážkou byť ľahostajných vekov.