Hudba domova: Akordy z básnickej tvorby - Lukáč, Emil Boleslav, 1900-1979 (Bratislava Slovenský spisovateľ, 1965)
Ukážka: BÁSNIK: Z hmly narodiť sa, do hmly zapadnúť, ranami liečiť, ťať vo vlastnú hruď, roztočiť vášňami, až zžeravejú, prikladať chladnú oceľ, kde sa smejú. Na ostrí hrotov kankán tancovať, do vatier dúchať, ľúbať inovať, vždy drať sa proti prúdu dravou riekou, tak urážkou byť ľahostajných vekov.
Keywords: básne autorské; reflexívne básne; meditatívne básne; lyrické básne; poézia; slovenská literatúra - texty; Lukáč, Emil Boleslav (slovenský básnik, prekladateľ, evanjelický kňaz a učiteľ; výrazný predstaviteľ básnického neosymbolizmu. * 01.11.1900 Hodruša-Hámre ľ ć 14.09.1979 Bratislava)