Európsky hodokvas - Lukáč, Emil Boleslav, 1900-1979 (Vybrané spisy Emila Boleslava Lukáča, 1971)
Ukážka: SMRŤ LETCOVA: Milovník výšok, slobody a kriel, nebál sa búrok, hromobitia, striel. Kde nebezpečie, tam bol iba doma, z prameňov hôr pil žíznivými rtoma. Ku slnku túžil, hore za Ikarom, priepasť zeme ho uhostila karom. Vy, jeho dietky, môžte k nemu blíž, vrátila vám ho milosrdná výš.