Udatný Idar - Repko, Jozef, 1940- (Mladé letá, 1978)
Príbeh o mládencovi menom Idar. Idar pásol ovce, pískal na píšťale, prevaľoval sa na tráve a hľadel do beláskového neba. Na slovo bol skúpy: ani vlastná mať sa nedozvedela, čo Idar veľakrát zahnal od čriedy medveďa, čo prišiel ukradnúť aspoň jahňa, vyobšíval ho poriskom sekery, ale - dobráčisko - nikdy nezabil...