Udatný Idar - Repko, Jozef, 1940-; Schnitzer, Teodor, 1933-2003; Slobodová, Elena (Bratislava Mladé letá, 1978)
Príbeh o mládencovi menom Idar. Idar pásol ovce, pískal na píšťale, prevaľoval sa na tráve a hľadel do beláskového neba. Na slovo bol skúpy: ani vlastná mať sa nedozvedela, čo Idar veľakrát zahnal od čriedy medveďa, čo prišiel ukradnúť aspoň jahňa, vyobšíval ho poriskom sekery, ale - dobráčisko - nikdy nezabil...
Pre čitateľov od 9 rokov.
Keywords: príbehy autorské; historické príbehy; chlapčenské príbehy; dobrodružné príbehy; Repko, Jozef (slovenský spisovateľ, prozaik, dramatik, učiteľ, novinár, 12.10.1940 Trenčín -); próza; slovenská literatúra - texty; pre čitateľov od 9 rokov; Schnitzer, Teodor (bol slovenský umelec, grafik a ilustrátor. Ilustroval predovšetkým v šesťdesiatých rokoch diela Milana Ferku, Zane Greya, James Fenimore Coopera a Karla Maya. * 26.11.1933 Košice, Slovensko - ?.09.2003 Bratislava, Slovensko)