Stalin a stalinizmus - Medvedev, Roj; Albrechtová, Melita; Strelková, Katarína, 1944-; Prokeš, Miroslav (Bratislava Obzor, 1990)
Autor sa v historických črtách usiluje určiť miesto a úlohu Stalina vo víre revolučných spoločenských premien od októbra 1917, ale osobitne v období po Leninovej smrti, vystihnúť Stalinov vplyv na formovanie toho modelu sovietskej spoločnosti, ktorý označujeme ako direktívno-byrokratický, stalinský atď. Sleduje Stalina od jeho prvých krokov v revolučnom hnutí, všíma si jeho názory a postoje v rokoch obidvoch ruských revolúcií a v prvom období po Októbri.
Keywords: stalinizmus; ZSSR; svetové vojny; ZSSR