Vojto a medveď Peter : (Vojta a medvěd Petr) - Adlová, Věra, 1919-1999 (Mladé letá, 1987)
Vojto sa vliekol širokou ulicou. Zrazu si všimol jedného pána. Všimnúť si na ulici pána, to isteže nie je nič zvláštne. Tento však viedol na červenej vôdzke malého medveď. Vážne. Bol to naozajstný medvedík, a nie nejaká reklama do kina alebo do cirkusu. Na zadných labkách mal nízke zelené čižmičky, lemované bielou barančinou, na hlave bielu čapicu s červeným a zeleným brmbolcom, okolo krku šál. Bol štvrtok a sneh sa topil. Medveď pozrel skúmavo na chlapca. Medveď podchvíľou žmurkol na Vojta, aby išiel s nimi. Prešli po Karlovom moste. Všetky sochy mali nádchu. Kačičky na Vltave ju nemali. Po krátkej chôdzi zastavili pred domom, na ktorom bol čert a nápis V pekle...