Ty si moja pevná loď - Komorová, Mariana, 1950- (Osveta, 1988)
Novela registruje dievčenské pocity s porozumením a sympatiami a nenúti svoje čitateľky do myšlienok či konania, ktoré by im neboli vlastné. Jej hlavné ideové posolstvo spočíva v utužovaní citových pút hrdinky k domovu, v exponovaní nezastupiteľnosti a nenahraditeľnosti rodinného zázemia pre všestranný rozvoj mladého človeka...