Kto som? - Hennig, Werner (Križovatky, 1979)
Človek je tvor spoločenský. Vo svete, v ktorom žije, prichádza denne do styku s ľuďmi a stále si musí riešiť svoj vzťah k nim. Medziľudské vzťahy patria k najdôležitejším oblastiam ľudského života. Aké sú tieto vzťahy, či sú plnohodnotné a či človeka uspokojujú, v mnohom závisí od neho samotného, od jeho hodnotového systému. Ten určuje, čo človek očakáva od svojho okolia. Ako sa vie okoliu prispôsobiť, závisí predovšetkým od toho, či sa vie na seba pozrieť aj očami iných, či sa vyzná sám v sebe, či pozná silné aj slabé stránky vlastnej osobnosti, a teda či vie pozitívne usmerňovať svoj osobnostný vývin.