Žofkine rozprávky - Jančová, Mária, 1908-2003 (Mladé letá, 1979)
Na besedách o Rozprávkach starej matere často ma deti prosia, aby som im porozprávala, ako som chodila do školy a či som mala kamarátku. Raz, po jednej takejto besede, som si umienila, že napíšem o tom knižku pre všetky deti. Knižka je tu a venujem ju tým deťom, čo neprestávajú unúvať svoje staré mamy, aby im rozprávali, ako to bolo vtedy, keď ony boli malé.