Ostrov Tambuktu (Ostrov Tambuktu) - Marčevski, Marko; Baricová, Gusta; Deák, Juraj, 1935-2012; Ballová, Vlasta (Bratislava Mladé letá, 1974)
Hlavný hrdina je študent medicíny Anton, ktorý počas fašistickej okupácie ujde z rodného Bulharska. Osud ho zaveje na ostrov Tambuktu v Indickom oceáne. Najskôr cesta loďou, potom stretnutie s domorodými obyvateľmi - ľudožrútmi, život plný romantiky, ale aj každodenných zápasov o holú existenciu, to sú v skratke osudy hlavného hrdinu. Ak si k tomu primyslíme napätie, ktoré čitateľa sprevádza od prvej po poslednú stranu, nezostáva nič iné, iba si túto knihu prečítať.
Pre čitateľov od 13 rokov.
Keywords: romány autorské; spoločenské romány; dobrodružné romány; próza; bulharská literatúra - texty; pre čitateľov od 13 rokov