Slnečný čas - Mihálik, Vojtech, 1926-2001 (Čítanie študujúcej mládeže, 1986)
Ukážka: KEBY SOM BOL: Keby som bol divou ružou, skloním hlavu ako ona, prázdnym poľom vietor šuští, aj mračná sa k zemi klonia. Aké by to pekné bolo mať hlavu tak celkom nízko ako šaré, choré húsa, čo sa vlečie cez strnisko. Ak by som sa zasmial v šťastí, môj by bol ten úsmev celý, a ak by som slziť začal, ľudia by to nevideli...Keby som bol divou ružou, skloním hlavu ako ona, sám vo vetre načúval by, ako doma zvony zvonia...