Slnečný čas - Mihálik, Vojtech, 1926-2001; Andruška, Peter, 1943-; Andruška, Peter, 1943-; Longauer, Ľubomír, 1948-; Šulcová, Estera (Bratislava Tatran, 1986)
Ukážka: KEBY SOM BOL: Keby som bol divou ružou, skloním hlavu ako ona, prázdnym poľom vietor šuští, aj mračná sa k zemi klonia. Aké by to pekné bolo mať hlavu tak celkom nízko ako šaré, choré húsa, čo sa vlečie cez strnisko. Ak by som sa zasmial v šťastí, môj by bol ten úsmev celý, a ak by som slziť začal, ľudia by to nevideli...Keby som bol divou ružou, skloním hlavu ako ona, sám vo vetre načúval by, ako doma zvony zvonia...
Keywords: básne autorské; reflexívne básne; lyrické básne; domov; svadba; Mihálik, Vojtech (slovenský básnik, prekladateľ, publicista a politik, 30.3.1926 Dolná Streda - 3.11.2001 Bratislava); mladosť; žena; učiteľ; výber z diela; poézia; slovenská literatúra - texty; Andruška, Peter (slovenský básnik, prozaik a kritik. * 17.07.1943 Trnovec nad Váhom -)); Longauer, Ľubomír (slovenský maliar, grafik, vysokoškolský pedagóg, 02.06.1948 Banská Bystrica -)