Veľké zabudnutie - Ahlin, Lars, 1915-1997 (Máj, 1982)
Hlavný hrdina, jedenásťročný Zachariáš prežíva s najväčšou intenzitou a veľmi ťažko nejasnoť a napätie vo vzťahu k najbližším ľuďom, k rodičom, dospelým, rovesníkom - a vyjasnenie tohto vzťahu, uvoľnenie napätia v ňom otvára nielen cestu k osobnému šťastiu, ale aj pribuchnuté dvere do sveta a života v ňom, lebo zvýrazňuje život tým, že mu dáva etický zmysel. Existovať v spoločnosti, pôsobiť na ňu, nájsť si v nej miesto u Ahlina nielen predpokladá, ale znamená existovať ľudsky, realizovať sa ako človek. U neho teda nie je spoločenským človekom ten, čo si určil horší alebo lepší cieľ na jeho dosiahnutie, alebo či si vyberá vhodnejšie alebo menej vhodnejšie prostriedky, ale kto sa vo vzťahu k druhému človeku stáva človekom - pravda, až keď v sebe našiel dosť sily a dospel dosť ďaleko, aby si uvedomil, aká je táto zdanlivo prostá úloha v skutočnosti zložitá.