Prebúdzanie - Mihálik, Vojtech, 1926-2001 (Mladé letá, 1981)
Dospievanie, prebúdzanie srdca, láska - svitanie a strach. Od okamihu prvého záchvevu vysloví Vojtech Mihálik mnoho ráz jej meno, aby sa ju pokúsil básnicky definovať, dopátrať sa jej ceny v ľudskom živote. V živote dievčiny i chlapca, ženy i muža. Pokúša sa vysloviť nevyspytateľné protiklady zaľúbeného srdca, vzrušujúcu i vzpružujúcu silu lásky, ktorá otvára zmysly, prečarúva i nadnáša, dáva človeku istotu.