Rozumiete dospievajúcim? - Boroš, Július: 1934-2004 (Križovatky, 1973)
Prečo mnohí rodičia dôveru dospievajúcich detí strácajú a kamaráti ju získavajú? Prečo sa zhoršuje prospech? Prečo niektorí rodičia nemajú takéto výchovné starosti? Na tieto a podobné otázky, ktoré trápia nielen rodičov a ich dospievajúce deti, ale často aj učiteľov, autor hľadá príčinné súvislosti z viacerých strán a v mnohých prípadoch navrhuje aj postup, ako problémy riešiť. Vzhľadom na nesmiernu zložitosť výchovných problémov, s ktorými sa pri výchove detí v období dospievania stretávame, nemožno venovať pozornosť všetkým otázkam. V knihe autor analyzuje tie najpodstatnejšie problémy dospievajúcich predovšetkým z praktického hľadiska.