September, mesiac nepokojný - Smirnov, Viktor (Jantár, 1974)
Hrdinom príbehu je 20-ročný Ivan, ktorý sa po frontovom zranení vracia do rodnej dediny. Strhne sa vír neuveriteľných udalostí, ktoré by sa dali nazvať aj dobrodružstvami, keby ich podstata nebola tragická. Z ruského originálu Viktor Smirnov, Trevožny, mesiac vereseň.