September, mesiac nepokojný - Smirnov, Viktor; Takáčová, Magda, 1924-2014 (Bratislava Obzor, 1974)
Hrdinom príbehu je 20-ročný Ivan, ktorý sa po frontovom zranení vracia do rodnej dediny. Strhne sa vír neuveriteľných udalostí, ktoré by sa dali nazvať aj dobrodružstvami, keby ich podstata nebola tragická. Z ruského originálu Viktor Smirnov, Trevožny, mesiac vereseň.
Keywords: romány autorské; spoločenské romány; psychologické romány; dobrodružné romány; próza; ruská literatúra - texty; Takáčová, Magda (slovenská prekladateľka. * 29.04.1924 Baďan, Slovensko -)