Zlatá ruža. Prístroj na hmlu. Umelý orol : (Plava ruža. Stroj za maglu. Umjetni orao) - Pavličič, Pavao, 1946- (Zelená knižnica, 1986)
Tri detektívne príbehy chorvátskeho autora. V prvom príbehu sa zápletka rozvíja okolo záhadnej vraždy pôvabnej pisárky, druhý príbeh sa odohráva v gymnáziu, kde má učiť mladý profesor, ktorý hneď v prvé ráno objaví v zborovni mŕtvolu. Tretí príbeh skúma okolnosti záhadnej smrti jedného zo štvorice priateľov, autor sa zároveň vyjadruje k závažným mravným otázkam doby...