Zlatá ruža. Prístroj na hmlu. Umelý orol (Plava ruža. Stroj za maglu. Umjetni orao) - Pavličič, Pavao, 1946-; Jankovič, Ján, 1943-; Longauer, Ľubomír, 1948-; Baštová, Vlasta; Prokešová, Viera, 1957-2008 (Bratislava Slovenský spisovateľ, 1986)
Tri detektívne príbehy chorvátskeho autora. V prvom príbehu sa zápletka rozvíja okolo záhadnej vraždy pôvabnej pisárky, druhý príbeh sa odohráva v gymnáziu, kde má učiť mladý profesor, ktorý hneď v prvé ráno objaví v zborovni mŕtvolu. Tretí príbeh skúma okolnosti záhadnej smrti jedného zo štvorice priateľov, autor sa zároveň vyjadruje k závažným mravným otázkam doby...
Epilóg.
Keywords: romány autorské; spoločenské romány; detektívne romány; kriminálne romány; Pavličič, Pavao (chorvátsky prozaik a literárny vedec. * 16.08.1946 Vukovar, Juhoslávia -); Jankovič, Ján (slovenský prekladateľ. * 21.07.1943 Považská Bystrica, Slovensko -); próza; srbochorvátska literatúra - texty; Longauer, Ľubomír (slovenský maliar, grafik, vysokoškolský pedagóg, 02.06.1948 Banská Bystrica, Slovensko -)