Čas básne - Válek, Miroslav, 1927-1991 (Čítanie študujúcej mládeže, 1987)
Miroslav Válek pôsobí vo vývine našej poézie ako očividný novátor, porušujúci nejednu všeobecnejšie uznávanú poetologickú konvenciu. No zároveň pôsobí aj ako syntetik, ako činiteľ skladobný. Technicky celkom bezpečne zvládol všetky historické podoby modernej básne, nepriklonil sa však ani k jednej, pretože mu nešlo o zaradenie sa do prúdu poézie, ale o funkčné využitie, a tým aj o pretvorenie technologických postupov poézie v zmysle osobnostne jedinečného umeleckého zámeru.