Čas básne - Válek, Miroslav, 1927-1991; Longauer, Ľubomír, 1948-; Šmatlák, Stanislav, 1925-2008; Šulcová, Estera (Bratislava Tatran, 1987)
Miroslav Válek pôsobí vo vývine našej poézie ako očividný novátor, porušujúci nejednu všeobecnejšie uznávanú poetologickú konvenciu. No zároveň pôsobí aj ako syntetik, ako činiteľ skladobný. Technicky celkom bezpečne zvládol všetky historické podoby modernej básne, nepriklonil sa však ani k jednej, pretože mu nešlo o zaradenie sa do prúdu poézie, ale o funkčné využitie, a tým aj o pretvorenie technologických postupov poézie v zmysle osobnostne jedinečného umeleckého zámeru.
Výber z obsahu: Zápalky. Dotyky. Príťažlivosť. Milovanie v husej koži. Panpulóni. Slovo. Z vody. Obrazáreň. Edičná poznámka. Doslov.
Keywords: básne autorské; lyricko-epické básne; básne o láske; poézia; slovenská literatúra - texty; Válek, Miroslav (slovenský básnik, publicista, prekladateľ, kultúrny organizátor, politik, významný reprezentant modernej slovenskej poézie a autor literatúry pre deti a mládež, 17.07.1927 Trnava - 27.01.1991 Bratislava); Longauer, Ľubomír (slovenský maliar, grafik, vysokoškolský pedagóg, 02.06.1948 Banská Bystrica -)