Zánik jaguárích bojovníkov : (Untergang der Jaguarkrieger) - Meinck, Willi, 1914-1993 (Východoslovenské vydavateľstvo, 1988)
Román s indiánskou tématikou predstavuje praobyvateľov ríše Aztékov z iného hľadiska. Nie ako, deti prírody, ale ako obyvateľov veľkých a bohatých miest s vysokým stupňom civilizácie. Príbeh románu tematicky čerpá z obdobia zániku ríše Aztékov v 16. storočí, keď španielski dobyvatelia na čele s generálkapitánom Hernandom Cortézom vpadnú do pokojného života Aztékov, do ríše kráľa Montezumu, kde ich spočiatku považujú za bielych bohov. Cortéz využíva nezhody medzi jednotlivými indiánskymi kmeňmi, aby napokon dobyl ich ríšu. Príbeh tvorí niekoľko dejových línií, ktoré sledujú životné osudy dvoch protagonistov, Opereného Jeleňa a Čierneho Kvetu. Ich vytúžené stretnutie po nespočetných peripetiách je symbolické. Vyjadruje, že spravodlivosť a pravda musia zvíťaziť nad násilím, že Aztékovia sa s porobou nikdy nezmieria...