Človek je len človek.. - Uherík, Anton, 1930- (Malá moderná encyklopédia, 1988)
Kniha slovenského psychológa chce byť vedecky poctivá, úprimná i k laikovi. Očakáva však laika vzdelaného, majúceho základnú predstavu o stavbe mozgu a nervového systému. Autor neupiera modernej neuropsychológii a psychofyziológii diagnostické a terapeutické prednosti, ale predovšetkým nás presviedča o integrite psychického a somatického. Upozorňuje na nesmiernu zložitosť a komplexnosť skúmaných javov, na vnútornú prepojenosť biologickej a sociálnej determinovanosti človeka, varuje pred zjednodušeniami, čo obchádzajú podstatu, ignorujú premenlivosť človeka a neopakovateľnosť javov, nelineárnosť kauzálnych väzieb, dynamiku procesov, hĺbku súvislostí, prekrytia stavov.