Let 627 : (Lot 627) - Szczypiorski, Andrzej, 1924-2000 (Stopy, 1973)
Sny mladých ľudí o dobrodružstvách, prežitých v nekonečnom pralese, v prérii či v iných krajoch, obyčajne zostávajú iba snami... Autor zaujme mladého čitateľa napínavým dejom a dobovou aktuálnosťou príbehu. V románe Let 627 sa k tomu pripája i ďaleké, exotické prostredie brazílskeho pralesa. Janek odchádza do Ria de Janeiro na prázdniny k rodičom, ktorých sem na určitý čas priviedli ich pracovné povinnosti. Cestou do Ria zažije únos lietadla, zoznámi sa s mnohými ľuďmi, presvedčí sa na vlastnej koži o tom, aké neznesiteľné životné podmienky vládnu v brazílskych rovníkových pralesoch a savanách a spolu so svojimi novými priateľmi v hlbokom brazílskom pralese objaví tábor a plantáže bývalých vojnových zločincov, ktorí sa tu, v nedostupných a neobývaných končinách, skrývajú pred spravodlivosťou. Janek zistí, že ľudia svojím umom a pevnou vôľou dokážu prekonať aj tie najväčšie prekážky, ktoré pred nich stavia život, spozná cenu naozajstného priateľstva a vzájomnej ľudskej pomoci.