Cesta do stáří aneb dopisy i pro mladé - Hovorka, Jaroslav: 1925-2009 (Astra, 1980)
Formou listov rozoberá autor problémy starnutia, jeho problémy i radosti a upozorňuje na spôsoby a možnosti, ako predĺžiť obdobie životnej aktivity do vysokého veku. Oboznamuje čitateľa s názormi na starobu v minulosti i v súčasnej dobe, s fyziologickou podstatou starnutia a jeho prejavy, s chorobami starnutia a zdôrazňuje nevyhnutnosť pohybu, práce a záujmu o okolité dianie pre zachovanie telesnej a duševnej sviežosti v starobe.