Cestou lásky : (Cestou lásky) - Kožík, František, 1909-1997 (Mladé letá, 1982)
Autorovým želaním bolo dať svojim čitateľom postavu Josefa Mánesa naskrze pravdivú, takú revolučnú, aká v skutočnosti bola. Chcel zvládnuť celý život jeho čias a najmä tých, čo sa s ním stýkali. Autor zdôrazňuje svoje úsilie o pravdivosť, ktoré nikdy neobetoval románovej fikcii. Osobnosť Josefa Mánesa nabádala mnohých umeleckých historikov, aby sa ňou inšpirovali, vrúcne opísali jeho dielo a pokúsili sa ho vysvetliť.