Cestou lásky (Cestou lásky) - Kožík, František, 1909-1997; Rapoš, Gabriel, 1917-1994; Kupec, Ivan, 1922-1997 (Bratislava Mladé letá, 1982)
Autorovým želaním bolo dať svojim čitateľom postavu Josefa Mánesa naskrze pravdivú, takú revolučnú, aká v skutočnosti bola. Chcel zvládnuť celý život jeho čias a najmä tých, čo sa s ním stýkali. Autor zdôrazňuje svoje úsilie o pravdivosť, ktoré nikdy neobetoval románovej fikcii. Osobnosť Josefa Mánesa nabádala mnohých umeleckých historikov, aby sa ňou inšpirovali, vrúcne opísali jeho dielo a pokúsili sa ho vysvetliť.
Pre čitateľov od 13 rokov.
Keywords: romány autorské; historické romány; spoločenské romány; životopisné romány; biografické romány; próza; Kupec, Ivan, do roku 1940 Ivan Kunoš (slovenský básnik, esejista a prekladateľ. * 21.10.1922 Hlohovec, Slovensko - 15.05.1997 Bratislava, Slovensko); česká literatúra - texty; Kožík, František (český básník, prozaik, autor biografií, dramatik, esperantista, autor rozhlasových hier, historických a biografických románov, rozhlasový redaktor, prekladateľ. * 16.05.1909 Uhorský Brod, Česko - 05.04.1997 Praha, Česko); pre čitateľov od 13 rokov