Deň lásky - Neumann, Stanislav Kostka, 1875-1947 (Česká knižnica, 1987)
Ukážka: A HRDÝ BUĎ: A hrdý buď, že si vytrval, a nepoškvrnil ústa ani hruď falošnou rečou. Takýto bol môj ľud s kosou a kladivom. Čakal svoj deň. Ich súd, čakal a veril. Úrodu novú zožne sám, sám so svojimi. Choďte mu z cesty. Stavia chrám epochy bratskej.