Deň lásky - Neumann, Stanislav Kostka, 1875-1947; Lenko, Július, 1914-2000 (Bratislava Slovenský spisovateľ, 1987)
Ukážka: A HRDÝ BUĎ: A hrdý buď, že si vytrval, a nepoškvrnil ústa ani hruď falošnou rečou. Takýto bol môj ľud s kosou a kladivom. Čakal svoj deň. Ich súd, čakal a veril. Úrodu novú zožne sám, sám so svojimi. Choďte mu z cesty. Stavia chrám epochy bratskej.
Keywords: básne autorské; lyrické básne; reflexívne básne; epické básne; poézia; česká literatúra - texty; Neumann, Stanislav Kostka (český novinár a básnik , literárny a výtvarný kritik a prekladateľ z francúzštiny a ruštiny, 05.06.1875 Praha - 28.06.1947 Praha); Lenko, Július, pseudonymy Daniel Jozef, Elo Strmina, J. Oknel, Valaský a i. (slovenský básnik a prekladateľ. * 10.12.1914 Hybe, Slovensko - 18.01.2000 Bratislava, Slovensko)