Muž na balkóně 3. diel: 10 románov o zločine (Mannen pä balkongen) - Sjöwall, Maj, 1935-; Wahlöö, Per, 1926-1975; Fröhlich, František, 1934-; Kettnerová, Ladislava (Praha Svoboda, 1987)
Tretí príbeh z desiatich detektívok pod súhrnným názvom Romány o zločine od švédskej dvojice, ktorý patrí do série o pracovnom teame štokholmských kriminalistov, pod vedením komisára Martina Becka. Detektívka opisuje prácu policajného aparátu v prípade beštiálnych vrážd detí v štokholmských mestských parkoch. Sociálno-kritický zámer autorov je zvýraznený dokonalým odromantizovaním zločinu i práce vyšetrovateľov zámerne vecným štýlom.
Keywords: romány autorské; detektívne romány; kriminálne romány; próza; Sjöwall, Maj (švédska spisovateľka, novinárka a prekladateľka. * 25.10.1935 v Štokholme, Švédsko -); Wahlöö, Per, celým menom Per Fredrik Wahlöö (bol švédsky spisovateľ. On je možno najlepšie známy pre tímovú prácu so svojím partnerom Máj Sjöwall. * 05.08.1926 obec Kungsbacka, Švédsko - 22.06.1975 Malmö, Švédsko); švédska literatúra - texty