Dielo II.: Vila Tereza. Do mesta 30 min. Stamodtiaľ a iné. Dom, kde žijem. Literárnopublicistické práce a články - Novomeský, Laco, 1904-1976 (Zlatý fond slovenskej literatúry, 1984)
Dvojzväzkový výber z básnického a literárno-publicistického diela predstavuje trvalé hodnoty tvorby tejto veľkej osobnosti. Výber je usporiadaný chronologicky, aby približne s básnickým dielom čitateľ poznával aj literárno-publicistické práce a články Laca Novomeského. Z publicistiky sú zaradené do výberu predovšetkým práce, týkajúce sa literatúry, národnej kultúry, všeobecné teoretické úvahy a články o predstaviteľoch inonárodných kultúr.