3x Martin Beck: Roseanna. Muž, ktorý sa vyparil. Muž na balkóne - Sjöwall, Maj, 1935-; Wahlöö, Per, 1926-1975 (Spoločnosť priateľov krásných kníh, 1988)
V prvom príbehu pátra Martin Beck po sadistickom vrahovi americkej turistky. V druhom pátra po zmiznutom štokholmskom novinárovi, ktorý išiel údajne robiť reportáž do Budapešti, a nakoniec musí vyriešiť jeho vraždu. Posledný príbeh opisuje prácu policajného aparátu v prípade beštiálnych vrážd detí v štokholmských mestských parkoch. Sociálno-kritický zámer autorov je zvýraznený dokonalým odromantizovaním zločinu ako aj práce vyšetrovateľov a zámerne vecným štýlom. Romány patria do série o pracovnom teame štokholmských kriminalistov, pod vedením komisára Martina Becka.