Smejúci sa policajt. Stratené hasičské auto : (Den skrattande polisen. Pan norstedts) - Sjöwall, Maj, 1935-; Wahlöö, Per, 1926-1975 (Zelená knižnica, 1974)
V prvom príbehu sa dej začína 13.11. 1967, kedy je v dvojpodlažnom autobuse postrieľaných vrátane vodiča celkom osem cestujúcich a jeden je vážne zranený. Kto sa mohol niečoho takého dopustiť? Ide o dielo psychopata alebo je plánovanou obeťou len jeden z cestujúcich? Ako to, že medzi pasažiermi bol policajt? A tak sa rozbieha zdĺhavé vyšetrovanie...Druhý príbeh je o pátraní po páchateľovi série zločinov, do ktorých je zapletená medzinárodná organizácia priekupníkov s automobilmi. Romány sú ďalším dielom švédskej dvojice, ktoré patria do série o pracovnom teame štokholmských kriminalistov, pod vedením komisára Martina Becka - vzrušujúce scény, svojrázny humor sprevádzajú prácu kriminalistov každý deň...