Smejúci sa policajt. Stratené hasičské auto (Den skrattande polisen. Pan norstedts) - Sjöwall, Maj, 1935-; Wahlöö, Per, 1926-1975; Dobiášová, Helena, 1935-1990; Richter, Milan, 1948-; Gedeon, Rudolf; Salamon, Zoltán, 1938-; Černá, Terézia, 1927-; Dobiášová, Helena, 1935-1990 (Bratislava Slovenský spisovateľ, 1974)
V prvom príbehu sa dej začína 13.11. 1967, kedy je v dvojpodlažnom autobuse postrieľaných vrátane vodiča celkom osem cestujúcich a jeden je vážne zranený. Kto sa mohol niečoho takého dopustiť? Ide o dielo psychopata alebo je plánovanou obeťou len jeden z cestujúcich? Ako to, že medzi pasažiermi bol policajt? A tak sa rozbieha zdĺhavé vyšetrovanie...Druhý príbeh je o pátraní po páchateľovi série zločinov, do ktorých je zapletená medzinárodná organizácia priekupníkov s automobilmi. Romány sú ďalším dielom švédskej dvojice, ktoré patria do série o pracovnom teame štokholmských kriminalistov, pod vedením komisára Martina Becka - vzrušujúce scény, svojrázny humor sprevádzajú prácu kriminalistov každý deň...
Keywords: romány autorské; detektívne romány; kriminálne romány; próza; švédska literatúra - texty; Sjöwall, Maj (švédska spisovateľka, novinárka a prekladateľka. * 25.10.1935 v Štokholme, Švédsko -); Wahlöö, Per, celým menom Per Fredrik Wahlöö (bol švédsky spisovateľ. On je možno najlepšie známy pre tímovú prácu so svojím partnerom Máj Sjöwall. * 05.08.1926 obec Kungsbacka, Švédsko - 22.06.1975 Malmö, Švédsko); Salamon, Zoltán (slovenský výtvarník, gragik, ilustrátor. * 1938 Bratislava, Slovensko -)