Orchester dobrej nádeje: Sovietska autorská pieseň - Tokár, Milan, 1940-; Feldek, Ľubomír, 1936-; Vančo, Ladislav, 1949-; Semaková, Silvia, 1952- (Bratislava Tatran, 1987)
Sovietska autorská pieseň vychádza z bohatých domácich i svetových tradícií. Nadviazala na starú ruskú tradíciu spievanej poézie, ktorá siaha až do minulých storočí, na tradície zhudobňovania poézie takmer všetkých sovietskych klasických i súčasných básnikov. V dnešnej podobe začala vznikať zhruba v polovici päťdesiatych rokov, spočiatku buď ako študentská pieseň, ktorá sa potom premenila na pieseň vedeckých pracovníkov, alebo ako hlboko intímna lyrická pieseň s filozofickým podtextom. Jej definitívny zrod sa však dá presne datovať rokom 1967, teda rokom, keď Bulat Okudžava vzal do rúk gitaru a zaspieval svoju prvú zhudobnenú báseň - Vaňka Morozov.
Keywords: básne autorské; lyrické básne; zhudobnelé básne; hudba; r. 1967; ruské básne; antológie poézie; poézia; ruská literatúra - texty; Feldek, Ľubomír (slovenský básnik, prozaik, dramatik a prekladateľ. Manžel spisovateľky Oľgy Feldekovej, 9.10.1936 Žilina -); Vančo, Ladislav (popredný slovenský knižný grafik, viacnásobný laureát súťaže Najkrajšia kniha roka, nositeľ ceny Fra Angelico 2004. * 01.01.1949 Velušovce pri Topoľčanoch, Slovensko -)