Podhorská dedina: Poviedky zo života vidieckeho ľudu : (Pohorská vesnice) - Němcová, Božena, 1820-1862 (Klub mladých čitateľov, 1980)
Dej románu je zasadený do krásneho rázovitého kraja v okolí Domažlíc, kam sa na ceste za prácou dostali aj slovenskí drotári Mišo a Jano. Romantický, ba hádam i trošku sentimentálny príbeh zaujme určite aj dnešných čitateľov opravdivosťou, prudkosťou vášní. Je to tragický príbeh lásky a pomsty, čistoty ducha i nenávisti.