Podhorská dedina: Poviedky zo života vidieckeho ľudu (Pohorská vesnice) - Němcová, Božena, 1820-1862; Rapoš, Gabriel, 1917-1994; Ondreička, Karol, 1944-2003; Dudášová, Viera (Bratislava Mladé letá, 1980)
Dej románu je zasadený do krásneho rázovitého kraja v okolí Domažlíc, kam sa na ceste za prácou dostali aj slovenskí drotári Mišo a Jano. Romantický, ba hádam i trošku sentimentálny príbeh zaujme určite aj dnešných čitateľov opravdivosťou, prudkosťou vášní. Je to tragický príbeh lásky a pomsty, čistoty ducha i nenávisti.
Pre čitateľov od 13 rokov.
Keywords: poviedky autorské; sociálne poviedky; Němcová, Božena, rod. Barbora (Novotná) Panklová (česká spisovateľka, jedna zo zakladateľov modernej českej prózy. Mala záujem o folklór, vrchol jej diela tvoria poviedky a rozsiahlejšie prózy z vidieckeho prostredia, 04.02.1820 Viedeň, Rakúske cisárstvo - 21.01.1862 Praha, Rakúske cisárstvo); Ondreička, Karol (slovenský akademický maliar, grafik, ilustrátor, pedagóg, 23.04.1944 Čachtice - 10.11.2003 Bratislava); dedinské prostredie; próza; česká literatúra - texty; pre čitateľov od 13 rokov