Metamorfózy : (Metamorphoses) - Ovidius, Publius Naso: 43 pred n. l. - asi 18 n. l. (Výber, 1979)
Ovidiove Metamorfózy ľ vrchol autorovej epickej tvorby ľ zostávajú navzdory dobe, ktorá už uplynula od ich vzniku, trvalou inšpiráciou pre všetky ďalšie ľudské pokolenia. Geniálny básnik, ktorý bol na vrchole slávy vyhostený cisárom Augustom z neznámych dôvodov do vyhnanstva, nimi vytvoril kľúčové dielo starorímskej literatúry, v ktorom zúročil svoje hlboké literárne znalosti, ale predovšetkým dal košato rozkvitnúť svoju prekypujúcu fantáziu a básnické majstrovstvo. Kniha obsahuje príbehy z gréckej a rímskej mytológie, ktorých spoločnou témou je premena-človeka v zviera, rastlinu, hviezdu a pod. Majstrovská fabulácia, rozprávačské umenie a výrazová virtuozita zaistili Metamorfózam nesmrteľnosť, a to i vo výtvarnom umení, a neutíchajúcu čitateľskú obľubu.