Neznámy z bytu číslo 13, alebo Zlodeji hľadajú okradnutého : (Neznajomec z trinadciatoji kvartyry abo Zlodiji šukajuť poterpiloho) - Nestajko, Vsevolod, 1930- (Mladé letá, 1975)
Hrdinami knižky sú dvaja nerozluční kamaráti Java Pavluša, ktorí odchádzajú z rodnej dedinky k tete do Kyjeva. Veľmi sa tešia na rušné veľkomesto a ono ich nenechá bez prekvapenia ani jeden deň. Veselé príhody, napätie, celý rad neobvyklých zážitkov a dobrodružstiev, to všetko sprevádza našich hrdinov pri hľadaní majiteľa hodiniek, ku ktorým sa dostali náhodou.