Neznámy z bytu číslo 13, alebo Zlodeji hľadajú okradnutého (Neznajomec z trinadciatoji kvartyry abo Zlodiji šukajuť poterpiloho) - Nestajko, Vsevolod, 1930-; Sisák, Miron, 1935-; Heveši, Marián, 1947-; Ondreička, Peter, 1947-1990; Ballová, Vlasta (Bratislava Mladé letá, 1975)
Hrdinami knižky sú dvaja nerozluční kamaráti Java Pavluša, ktorí odchádzajú z rodnej dedinky k tete do Kyjeva. Veľmi sa tešia na rušné veľkomesto a ono ich nenechá bez prekvapenia ani jeden deň. Veselé príhody, napätie, celý rad neobvyklých zážitkov a dobrodružstiev, to všetko sprevádza našich hrdinov pri hľadaní majiteľa hodiniek, ku ktorým sa dostali náhodou.
Pre čitateľov od 11 rokov.
Keywords: príbehy autorské; humoristické príbehy; prázdninové prostredie; detektívne príbehy; próza; ukrajinská literatúra - texty; pre čitateľov od 11 rokov