Briga Tri ľalie : (Briggen tre liljor) - Mattson, Olle (Klub mladých čitateľov, 1973)
V chudobnej rybárskej dedinke, na brehu fjordu, žil malý Mickel so starou mamou, so psíkom Bobíkom a ovcou Ulrikou. Rodičov nemal. Matka umrela a otec pred ôsmimi rokmi odišiel na brige Tri ľalie na šíre more a viac sa nevrátil. Mickel však naňho nezabúdal a pevne veril, že otec sa raz vráti, a potom už nebude musieť znášať ústrky a posmešky, potom sa nebudú musieť báť odporného statkára, ktorý ich vyháňa z chatrného a na nič nie súceho domca. Mickel dlho nemal žiadneho priateľa. Neskôr sa spriatelil s Tua-Tuou. S Tua-Tuou prežil Mickel veľa pekných chvíľ, mnoho napínavých a dobrodružných príhod. Spolu trávili voľný čas a spolu chodievali na breh mora pozerať, či sa nezjaví loď s Mickelsovým otcom. Či sa ho dočkali a čo všetko okolo toho prežili, to všetko sa dozviete v knižke. Kniha je napísaná vtipne. Dočítate sa v nej o drsnom živote a o stálom boji ľudí s prírodou, s morom. Pútavou formou vám priblíži ďaleké severské kraje a povie o živote detí v malých rybárskych osadách vo Švédsku.