Danka a Janka - Ďuríčková, Mária, 1919-2004 (Klub mladých čitateľov, 1980)
Danka a Janka Botkové, žiačky 1.B sú navlas rovnaké: oči celkom hnedé a veselé ako gaštanček, plavé vlasy , ostrihané na ofinu, nosy trošku vyhrnuté a veľmi všetečné. Mama ich rozozná vždy, otec niekedy a brat Miško málokedy. Sú celkom rovnaké, tak keď sa Janka pozrie do zrkadla, nie si je istá, či vidí seba alebo sestru Danku a keď sa Danka pozrie na Janku, nevie naisto, či to vidí sestru alebo seba v zrkadle. A rozprávky milujú rovnako vášnivo. Hocikedy sa vyberú do rozprávky. Chytia sa za ruky, spravia hop a sú v rozprávke. Spoznajú tak medveďa Demetera, Gevenduchu, Človiečika z budíka, sloní korienok, slimačí domček, zázračný klobúčik, všadebola a iné rozprávkovo-zázračné veci, ktoré sú vďaka ilustráciám Boženy Plocháňovej ešte čarovnejšie.