Slávny chlapec : (Kapitanat slavnoto momče) - Pavlov, Anastas (Mladé letá, 1977)
Poviedka Slávny chlapec opisuje príbehy chlapcov a dievčat z Balkánskej ulice v Sofii, najmä však hlavného hrdinu a slávneho chlapca Rumena. Prednosťou poviedky je, že autor očami dnešných detí pozerá na základné etnicko-morálne problémy dnešných ľudí, vniká do intimity prostredia jednotlivých rodín, posudzuje ich dobré i menej dobré skutky, ich postoje a názory opäť z hľadiska dieťaťa-pioniera. Autor ochraňuje právo a nárok svojich slávnych chlapcov žiť čestne a premýšľať slobodne, nekompromisne odsudzovať akékoľvek priestupky dospelých.