Piková dáma a iné prózy - Puškin, Aleksandr Sergejevič, 1799-1837 (Pamír, 1972)
Najväčší ruský romantický básnik a prozaik Alexander Sergejevič Puškin (1799 ľ 1837) priviedol ruskú literatúru k dospelosti a svojou tvorbou vydláždil cestu pre budúcu generáciu veľkých realistov. Ľahkosť s akou písal a tvoril príbehy je dokonalou ukážkou literárnej geniality. Majstrovská psychologická novela o hráčskej vášni a túžbe po bohatstve Piková dáma napísaná roku 1833 je skutočným skvostom svetovej prózy a poslúžila ako libreto pre rovnomennú operu P. I. Čajkovského.